Info

Rumput

Kenali jenis-jenis rumput hiasan seperti rumput karpet tropika (axonosus compresus), Seranggoon (digitaria didactyla), Zoysia (Zoysia Matrella),Bermuda (Cynodon dactylon),Cintepede (Eremochloa ophiuroides), Saint Augustine (Stenotaphrum secundatum),Improved Bermuda (terdiri daripada Tif dwarf, tif way, tif green, tif fine). Walau bagaimanapun, antara rumput yang biasa diketahui, popular ditanam dan mudah ditemui di negara kita, seperti

1.Rumput Permaidani ( Carpet Grass )
-Tahan lasak dan tahan serangan serangga perosak.
- Masalahnya mesti kerap di potong baru nampak cantik.Sekurang-kurangnya sekali   
  sebulan
- Jika lambat potong. rumput akan tebal secara bertompok-tompok
2.Rumput Mutiara ( Pearl Grass )
-Penjagaan perlu rapi, terutama siraman dan pembajaannya. Agak mudah dijangkiti virus atau serangga perosak , tidak tahan cuaca panas dan tidak mampu melawan serangan pertumbuhan rumput liar. Walau bagaimanapun, rumput ini berwarna hijau gelap dan membebaskan oksigen yang lebih daripada rumput biasa. Mudahnya, rumput ini tidak perlu di potong ( triming ) kerap, memadai dengan cantasan ringan.
3.Rumput Padang (Cow grass)
-Rumput tahan lasak biasanya ditanam di bahu jalan, padang bola sepak atau tapak-tapak permainan. Kebaikannya, tahan daripada segala serangan perosak, penyakit, cuaca dan rumput liar serta cepat membiak. Bagaimanapun perlu ditrim sekerap dua minggu sekali.

Kaedah termudah menjaga rumput hiasan?
Umumnya, penyelenggaraan harian rumput tidak sukar semudah potong, siram,tanam semula dan juga mengawal rumpai tetapi kena faham perbezaan habitat pertumbuhannya, penjagaan dan pengaruh pengudaraan. Sedih, jika rumput yang indah tiba-tiba menunjukkan petanda layu, rosak dan tidak indah lagi. Rumput juga spesies hidup yang mudah diserang penyakit. Justeru, ketahui lah masalah rumput seperti kecederaan, tekanan (stress) , kekurangan nutrien (defisiensi) dan faktor luaran.
Info : drumah.com